COMUNICAT DE PRESĂ
În aplicarea prevederilor art. 54 al. 1 din decretul Președintelui României privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în M.O. nr. 212, Partea I din data de 16.03.2002, Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
I. În data de 07.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 3121/P/2020, având ca obiect fapta de omisiune a declarării unor informații, prev. și ped. de art. 3521 Cp.
În fapt se reține că în data de 28.03.2020, o pacientă s-a prezentat la o clinică medicală privată din Timișoara pentru efectuarea unei investigații radiologice la torace, ocazie cu care i-a fost luat consimțământul scris, aceasta declarând că nu se află în vreuna din situațiile de contaminare cu virusul SARS CoV 2. Medicul radiolog din cadrul clinicii a confirmat pentru aceasta diagnosticul de pneumonie mixtă bilaterală.
Ulterior investigației medicale, reprezentanții clinicii au fost contactați de Dispeceratul pentru situații de urgență 112 care le-a adus la cunoștință că pacienta investigată a solicitat servicii medicale de specialitate, declarând că a intrat în contact cu soacra acesteia, ce se află internată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiologie Dr. Victor Babeș.
Având în vedere posibilitatea răspândirii virusului SARS CoV 2 ca urmare a celor nedeclarate de pacientă, activitatea punctului de lucru din Timișoara al clinicii a fost încetată începând cu data de 30.03.2020, iar personalul aflat în tură în data de 28.03.2020 s-a autoizolat la domiciliu.
II. În data de 07.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 3122/P/2020, având ca obiect fapta de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cp.
În fapt, în cauză se efectuează cercetări privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a unui nr. de 10 nou-născuți și a altor 25 persoane cadre medicale, lehuze și o gravidă, în cadrul Maternității Odobescu a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
Precizăm că activitățile efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală și au ca scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale precum și a principiului prezumției de nevinovăție.