R O M Â N I A

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL TIMIŞOARA

 

 

COMUNICAT

 

 

         Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

         La data de 25.07.2014, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au solicitat Tribunalului Timiş arestarea preventivă pe o perioadă de 30 zile a inculpaţilor:

-                          BELEZAN RODICA MARIANA, agent şef la Penitenciarul Arad, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă;

-                          BELEZAN DORU MIHAI, comisar şef la Penitenciarul Arad, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

În referatul cu propunere de arestare preventivă procurorii au reţinut următoarele:

Inculpata Belezan Rodica Mariana, agent şef în cadrul Penitenciarului Arad, a pretins de la martora denunţătoare suma de 2000 euro, susţinând că are influenţă asupra membrilor comisiei din cadrul Penitenciarului Arad, care hotărăşte cu privire la acordarea dreptului de muncă deţinuţilor, pentru a-i acorda fiului martorei denunţătoare, încarcerat în Penitenciarul Arad, dreptul de muncă.

Inculpatul Belezan Doru Mihai, comisar şef de penitenciare, împuternicit şef serviciu siguranţă în cadrul Penitenciarului Arad, a pretins de la martora denunţătoare suma de 2000 euro, pentru a aviza favorabil şi a interveni asupra membrilor comisiei din cadrul Penitenciarului Arad, care hotărăşte cu privire la acordarea dreptului de muncă al deţinuţilor, comisie din care făcea parte şi acesta, în vederea acordării dreptului la muncă fiului martorei denunţătoare, încarcerat în Penitenciarul Arad.

 

În urma soluţionării propunerii de arestare preventivă,  Tribunalul Timiş a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpata Belezan Rodica Mariana şi cercetarea în stare de libertate a inculpatului Belezan Doru Mihai.

În cauză a fost formulată contestaţie de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

În data de 28 iulie 2014 Curtea de Apel Timişoara a soluţionat contestaţia formulată de parchet şi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 zile a inculpatului Belezan Doru Mihai.

 

        

La instrumentarea acestei cauze procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au beneficiat de sprijinul S.R.I. Arad şi a Direcţiei de specialitate din cadrul A. N. P. şi au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate înfrânge, în nici o situaţie, principiul prezumţiei de nevinovăţie.